V mesecu pred dnevom spomina na mrtve bolj kot običajno mislim na bližnje, prijatelje in znance, ki jih ni več med nami. Verjetno tudi zato, ker veliko ur namenim izdelavi unikatnih mozaik sveč, ki bodo v prihodnosti mesto počitka trajno povezovale s spominom živih. Tistih, ki bodo v njej prepoznali lepoto in njeno večplastno sporočilnost.

Ponosna sem na ta svoj izdelek, izvirno zamisel, ki je bila kot inovacija tudi nagrajena iz strani Gospodarske zbornice Slovenije, saj imam občutek, da s takšno svečo ne počastim le umrlih, ampak prispevam tudi k boljšemu življenju v prihodnosti.

Tako kot mozaiki, sestavljeni iz tisočerih drobcev, je takšna trajnostna sveča eden tistih majhnih korakov, ki jih lahko naredi vsak posameznik za manj onesnažen planet. Tudi majhni koraki skrivajo v sebi veliko modrost, saj z njimi shodimo. Z odpovedjo nakupa plastičnih sveč res še ne bomo rešili sveta, bomo pa prispevali svoj kamenček k manjši obremenitvi okolja. In saj veste, kamen na kamen… Pokojniku prižgana plastična sveča ali celo več sveč ne bo pomenila veliko, bodočim generacijam pa lahko z izbiro ekološke alternative pomagamo ohraniti čistejše okolje.

Tudi v naši deželi, ki je v svetovnem vrhu uporabe plastičnih sveč, ekološka osveščenost raste, saj število kupljenih PVC sveč upada in raste nakup alternativnih naravnih nagrobnih spominkov, ki okolju ne škodijo ali ga mnogo manj obremenjujejo. Prav zato sem ponosna na svojo okoljsko pozitivno naravnano svečo, saj tako med izdelavo kot uporabo ne ustvari nič ogljičnega onesnaženja ter je iz kompaktnih naravnih materialov, odpornih na zunanje vplive (sonce, dež, sneg, veter), zaradi česar bo njen videz ostal enak vrsto let. Ob vsakem obisku groba nas bo ogrela tudi zavest, da smo s svojo izbiro stkali človekoljubno vez med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.

Pri ustvarjanju me greje ne le zaveza ekološko prijaznemu, ampak zlasti umetniško dovršenemu izdelku, ki bo večnemu hramu počitka v trajen okras. Zato v rokah pestujem granit, enega najtrših kamnov, na katerega pritrjujem keramične delčke. Na sprednjih straneh že nastaja podoba sveče.

Premišljeno izbiram barve. Na zgornji ploskvi oblikujem plamen v toplih, živih barvah. Naj ogreje tuditistega, ki bo svečo odnesel na pokopališče!

Sveča simbolizira božansko svetlobo v temi življenja in dobro nad zlom, njen večni plamen objema  spomin na naše pokojne. Ni patetično, ampak resnično pristno občutje, ki lajša bolečino ob smrti, zapolni praznino, ko naših ljubih ni več.

Vem, da boste to svečo izbrali tisti, ki čutite močno povezanost z naravo in se zavedate posledic rabe plastičnih sveč. Takšni želimo na grob svojih dragih položiti spominsko svečo, ki bo uporabna mnogo dlje in okolju ne bo povzročala škode. Všeč je tistim, ki prisegate na unikatnost – vsaka sveča je namreč unikat, edinstven izdelek, narejen ročno, lahko s posebej izbrano barvno paleto po želji naročnika. Nenazadnje boste uvideli v večnem plamenu mozaične sveče prednost tisti, ki zaradi oddaljenosti groba ne morete obiskati pogosto.

Srečna bom, če bo tudi vam ta sveča prinesla mir in zanos povezanosti, dragocen dar svetlega spomina na nekdanje najdražje.