Slovenci smo med večjimi porabniki sveč v Evropi. Zaradi masovnega prižiganja sveč na grobovih vsako leto zavržemo okrog 16 milijonov odpadnih delov sveč. Po 1. novembru so odpadne deponije, kjer so nakopičene ogromne količine odpadne plastike, prava ekološka bomba. V Sloveniji letno nastane 4500 ton embalaže nagrobnih sveč, od tega skoraj tretjina okoli prvega novembra.

Slovenske pokopališke sveče so običajno narejene iz plastike (PVC), ki ima številne strupene učinke na živa bitja. Usmeritev za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov zaradi običaja prižiganja sveč, je seveda sprememba navad v smeri polaganja cvetja ali, na primer, pobarvanih kamnov na grobove, ali, kar je moj produkt, postaviti na grob mozaik trajno nagrobno svečo. Dokazano in preizkušeno je trajna, saj je po petih letih na grobu moje mame še vedno taka, kot je bila prvi dan. In še jih bo dočakala najmanj enkrat toliko. Mozaik sveča je izdelana iz popolnoma naravnega materiala- kamna in keramičnih ploščic, ki se bosta sčasoma v naravi prijazno razgradila v pesek in prah.

Zato pa, letos na grob nesimo kos umetnine, ki bo časten spomin našim pokojnim, veliko pa bomo naredili tudi za naše zanamce, ki jim moramo pustiti čistejši svet. Saj, kot že dolgo vemo, manj je več in prižiganje sveč je le na zunaj viden simbol za to, kar čutimo do naših dragih in je očem nevidno.